Dancke tur selfie

Christine Danckes tips til turutstyr!

Husk at det ikke er utstyret i seg selv som gjør at turene blir gode.

Sommerferie er tiden for å prøve nye aktiviteter og for å tørre og teste ulike grader av friluftsliv. Enten det er en enkelt topptur, festivaltelting eller øyhopping på Helgelandskysten; Utstyret du trenger behøver ikke å være nytt og ubrukt. Dersom du er usikker på om friluftsliv er noe for deg kan en god løsning være å låne eller leie utstyr til den første turen. Om du skal på en lengre tur og vet at du ønsker å gjøre mer av den type aktiviteter i tiden som kommer, så kan det vært lurt å ha utstyr lett tilgjengelig.

Men husk: Det er ikke utstyret i seg selv som avgjør om turene dine blir gode.

Turutstyr kan være dyrt, så du sparer både miljø og lommebok ved å ta et dypdykk på FINN.no etter noen av de mest kostbare tingene du trenger til din sommertur. Dette kan være lurt å tenke på når du skal kjøpe diverse ting til turen:

 • Tursko

  Valg av tursko kommer blant annet an på om du skal på fjelltur, skogstur og om du skal bære tungt. Siden jeg selv er veldig glad i å gå tur, har jeg et par med lave tursko og et par med høye fjellsko. De høye skoene bruker jeg alltid når jeg er på mer avanserte toppturer, hvis det er vanskelig vær eller hvis jeg skal på overnattingsturer og bærer tungt. Da får jeg ankelstøtte og stabilitet.

  Er du helt ny på tur og skal ferdes i fjellet, ville jeg gått for en sko med ankelstøtte og litt stiv såle sånn at utstyret hjelper deg på dine første turer. På turer i skog i mark er gore-tex gull - det er mye myr og diverse terreng, så en sko som både har godt grep, puster og holder fuktigheten ute er topp!

Masse fine tursko ute nå:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no
 • Skalltøy

  Bra «overtrekkstøy» til tur er ofte dyrt, og etter mye behovsprøving har jeg endt opp med å ha én veldig god skalljakke, og et eget regntøy som veier superlite, tar veldig liten plass og holder alt regnet ute. Skalljakken bruker jeg alle årstider utenom den kaldeste vinter - jeg har kjøpt den såpass romslig at jeg har plass til et lag med tykk og tynn ull under.

  Husk av «vannavstøtende» ikke nødvendigvis hjelper deg opp og ned Gaustatoppen på en regnfull dag, så sjekk det som heter vannsøyle på tøyet du kjøper dersom du ønsker at det skal være vanntett. En NRK-sak om dette sier: «De fleste er enig i at du må opp i minst 20.000 for at noe skal være vanntett, men skal du være ute i styrtregn over tid må du opp mot 30.000 for å holde unna vannet».

  Dette er grunnen til at jeg har et eget sett med regntøy - det puster litt mindre, men det er så vanntett at jeg var tørr etter en topptur til Sandhornet på en dag med veldig hardt og vått vær.

Sjekk alle skalljakker ute nå:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no
 • Dagstursekk

  Disse er gjerne opp til 35L og kommer i ulike varianter, så her finner du noe for deg enten du liker det tradisjonelt eller teknisk. Regntrekk er praktisk uansett årstid.

  Persoling bruker jeg alt fra Fjellrevens tradisjonsrike sekk «Kåken», rumpetaske og mer en mer teknisk variant fra North Face når jeg er på tur.

Mange fine tursekker ute nå:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no
 • Sovepose

  En varm sommernatt klarer man seg fint med de fleste soveposer, men dersom du skal sove ute på fjellet, eller ønsker å bruke soveposen din også på senhøsten og våren, så ville jeg sikret meg en som er god og varm.

  Det er viktig å huske på at menn og kvinner har ulik komforttemperatur, så kvinner kan ofte ikke «stole på» den angitte komforttempereaturen på soveposen (med mindre den er laget for kvinner). Husk også at soveposen skal passe deg - en stor sovepose betyr bare mer plass å varme opp og kaldere netter.

Mange gode poser ute nå:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no
 • Telt

  Husk at telt er nettopp dét, og at et tomannstelt såvidt har plass til to som sover og ingenting annet. Ønsker du deg litt ekstra plass i teltet anbefales derfor et tremannstelt. Dersom du skal på langtur, er det en fordel at teltet er lettest mulig. Dette blir mindre viktig dersom teltet ikke skal bæres noe særlig.

  Personlig foretrekker jeg kuppeltelt fordi de er selvstående, har høyere takhøyde enn tunneltelt og fordi jeg elsker å kunne droppe ytterteltet på ekstra fine dager, men hvis lav vekt i forhold til størrelse og stort fortelt er viktig kan tunelltelt være løsningen.

Telt på Torget akkurat nå:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no
 • Liggeunderlag

  For en natt i naturen, er kanskje liggeunderlaget det aller viktigste du har med deg. På en oppholdsdag klarer man seg fint uten telt, men liggeunderlaget kan være forskjellen mellom en perfekt og forferdelig natt. Her er det igjen slik at det er lurt å være litt bevisst dersom man er kvinne (fordi vi oftere har hofter som trenger litt ekstra under seg).

  Hvis du sover på siden bør liggeunderlaget være minst 8 cm tykt. Selv har jeg et luksusunderlag som er 10 cm tykt og 77 cm bredt. Etter jeg fikk det har jeg aldri behøvd å «sove ut» etter en natt i naturen.

Sjekk alle liggeunderlag:

PS: Husk å kjøpe med Fiks ferdig!

Se flere på FINN.no

Ha en skikkelig god tur!