Slik får du barnas skoleutstyr - til halv pris!

Slik får du barnas skoleutstyr - til halv pris!

Mange barn vokser så fort at det som legges ut av skoleutstyr på FINN knapt er brukt, sier økonomiekspert.

Tusenvis av norske barn gleder seg hver høst til å starte på et nytt skoleår. Men hurtig voksende elever trenger ofte nye klær og mye nytt skoleutstyr før første skoledag. Da kan det være store penger å spare ved å sjekke ut bruktannonsene.

 • Barn bryr seg ikke om klesmerker og at alt skal være nytt. Man må gjerne kjøpe noe nytt til barna i forbindelse med skolestart, men hvis man tenker at alt må være nytt hele tiden blir det fort dyrt, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.
 • Han oppfordrer norske foreldre til å lære barna å sette pris på brukte ting.
 • Selv arvet jeg ofte klær da jeg var liten. Å handle brukt er bra for lommeboka og miljøet.

Flere er opptatt av gjenbruk

Du trenger ikke lete lenge for å finne gode eksempler på at man kan spare penger i forhold til å kjøpe nytt skoleutstyr eller barneklær. Et kjapt søk viser at du fort kan spare over 1500 kroner på utstyr til dine unge håpefulle:

 • Beckmann skolesekk for 1. klassinger: Brukt 250 kr – ny pris 699 kr (besparelse 449 kr).Gjør et bruktkupp på FINN
 • McKinley fritidssko for barn: Brukt 150 kr – ny pris 349 kr (besparelse 199 kr).
 • Name It genser (gutt): Brukt 100 kr – ny pris 280 kr (besparelse 180 kr).
 • WOW jeans (jente): Brukt 40 kr – ny pris 299 kr (besparelse 259 kr).
 • Helly Hansen regntøy størrelse 6-8 år: Brukt 400 kr – ny pris 599 kr (besparelse 200 kr).
 • Kavat Gimo gummistøvler for barn: Brukt 150 kr – ny pris kr 399 kr (besparelse 249 kr).

LES OGSÅ: Halloween: Gjør et kupp på kostymer - eller lag dem selv!

 • Barnesko

  PENGER Å SPARE: Mange barneklær, som disse fritidsskoene fra McKinley, selges ofte til rundt halvparten av nyprisen på FINN.no.

McKinley fritidssko i størrelse 33 selges for eksempel for 150 kroner – under halvparten av nypris.

Kjøp skolesekk i riktig størrelse

Skolesekk er en av tingene som man kan spare mye penger på å kjøpe brukt. Husk imidlertid å sjekke at en skolesekk er tilpasset barnets høyde. Barna har skolesekken med seg overalt, så den bør også være laget i slitesterkt materiale og ha nok plass til skolebøker og annet utstyr.

LES OGSÅ: Slik gjør du teltturen til en suksess

Lærer ved Øren skole i Drammen, Vilde Bråthen, sier man må være forberedt på å bytte ut skolesekken opptil tre ganger i løpet av grunnskolen.

 • Barna vokser og blir større, og i tillegg trenger de plass til flere bøker etter hvert som de blir eldre.
 • Vi ser ikke lenger noe særlig til den klassiske skolesekken i skinn som dagens foreldre er vokst opp med. Skolesekkene kommer i alle mulige farger og varianter, men det viktigste er at de er gode for ryggen og passer barnets høyde, sier Bråthen.

Husk «vokseplass» i skoene

 • Pent brukte barneklær og barnesko til alle anledninger finnes i store utvalg på nettet.
 • Når du skal kjøpe barneklær i skolealder, er det viktig å tenke på at de vokser raskt. Man bør derfor legge inn slingringsmonn på størrelsene både når det gjelder klær og sko.
 • Jo yngre barnet er, jo mer vokseplass må du beregne i skoen. Skoprodusenten Viking anbefaler 1 cm voksetillegg i skoene om sommeren og 1,5 cm om vinteren. Husk også å beregne plass til tykke sokker.

- Når det gjelder barnesko, så bør man ha et par vanlige sko, et par sko til bruk under innendørs gymnastikk, gummistøvler og et par gode vintersko. Her er det sikkert mulig å finne mye bra brukt, siden barn vokser veldig fort, sier Vilde Bråthen.

 • Kommunikasjonssjef i FINN.no, Kristine Eia Kirkholm

  - BRUKT ER BRA FOR LOMMEBOKEN OG MILJØET: Kommunikasjonssjef i FINN.no, Kristine Eia Kirkholm, sier stadig flere velger å gjenbruke brukte barneklær og skoleutstyr.

Velg slitesterkt regntøy

 • Det finnes mye godt regntøy for barn å kjøpe brukt, men vær oppmerksom på at tøyets evne til å holde vann ute, minsker for hver gang det blir vasket. Sjekk også at regntøyet kommer med tapete glidelåser, siden dette hindrer at vannet trenger gjennom.
 • Gummistøvler er gode til å holde vannet ute, og mange modeller kommer også i foret utgave. Et alternativ til gummistøvler kan være støvler med Gore-Tex, et materiale som både er vanntett og pustende.
 • Regntøy kommer i både myke og stivere varianter. Det stive regntøyet er som regel bedre til å holde regnet ute, mens de mykere variantene kan være lettere å ha på seg for barn som er i aktivitet.

Gjør kupp på pennal og matbokser

Vilde Bråthen anbefaler også foreldre å skaffe en gympose til klær, pennal (gjerne med noen farger), drikkeflaske og matboks til barna sine før skolestart.

Her er muligheten til å gjøre et kupp på bruktmarkedet stor.

LES OGSÅ: Pynt opp barnesykkelen!

Drikkeflasker, matbokser og pennal er eksempler på noen av de mange hundre skolegjenstandene som for tiden ligger til salgs på FINN.

Flere av dem er ifølge annonsene helt nye, og selges ofte til mindre enn halvparten av butikkprisen.

 • Pennel

  KLAR FOR SKOLESTART: Pennal kommer i mange varianter på bruktmarkedet.

LES OGSÅ: Slik bytter du sykkelslange på 1-2-3

Mange barn får slike ting i gave i forbindelse med skolestart, og da kan det fort skje at man plutselig har dobbelt opp av det samme pennalet for eksempel. Det er en av grunnene til at mange av skolesakene som blir lagt ut for salg aldri har vært brukt. Er man observant, kan man fort gjøre et kupp i forhold til å kjøpe i butikken, sier Kristine Eia Kirkholm i FINN

Fem nyttige tips til en god brukthandel:

 1. Bruk tid. Ikke kjøp det første og beste du ser. Ta deg tid til å saumfare alternativene, og få et inntrykk av etterspørselen. Det er vanlig at selgere senker prisen dersom responsen er lav, så det kan lønne seg å ha litt is i magen.
 2. Søk smart. Det kan være lurt å være kreativ i søkene. Prøv for eksempel søkeord som “feilkjøp” eller “bomkjøp”, som mange bruker i annonseteksten. Det kan ofte resultere i nye eller lite brukte produkter til god pris.
 3. Vurder skadede produkter. Mange selger unna produkter som har fått en liten skramme eller skade. Men i mange tilfeller kan dette være veldig enkelt å fikse, og egentlig ikke ha noen betydning for bruksverdien. Ta en vurdering på om du kan fikse skaden selv.
 4. Bruk sunn fornuft. Vær på vakt hvis du kommer over et tilbud som ser ut til å være for godt til å være sant. De fleste selgere har gjort en jobb med å prise produktet sitt noenlunde riktig. Annonserte priser som avviker stort fra dette kan være et signal om at noe ikke stemmer.
 5. Unngå forskuddsbetaling. Du bør møte selger ansikt til ansikt, og sjekke produktet før kjøpet gjennomføres. Kjøp av produkter usett, og forskuddsbetaling basert på dialog på mail, øker sjansen for å bli lurt.

Skolesekk

Se flere på FINN.no