Finn riktig barnesykkel med denne huskelisten

Finn riktig barnesykkel med denne huskelisten

5 nyttige ting å tenke på når du skal kjøpe barnesykkel.

Våren er rett rundt hjørnet og alle barnesyklene skal endelig få komme ut - hurra! Mange har sikkert vokst fra fjorårets racer, så derfor er det kanskje på tide å kjøpe en ny (brukt 😎 )? Her får du noen tips fra Syklistenes Landsforening om hva du bør se etter når du skal kjøpe barnesykkel:

 1. Sjekk vitale deler som bremser og dekk

  Bremser sjekker man ved at ser på om bremseklossene er nedslitte, og ved fysisk prøve bremsene selv for å se om de griper/ fungerer bra. Dette er også noe man kan få et verksted til å sjekke. Dekk sjekker man ved å se at de ikke er nedslitte og gamle, og at de ikke har sprekker/sår i gummien.

 2. Tenk på sykkelens vekt

  Mange barnesykler er svært tunge, men det finnes nå vesentlig lettere barnesykler enn det gjorde tidligere, samt noen og noen dyrere modeller. Sykler som veier over 12,5 - 13 kilo er for tunge.

 3. Jo yngre barn, jo enklere girsystem

  Kombinasjonen av front- og bakgir er det mange barn som ikke forstår å bruke før de er 8–10 år. Det beste er å ha bare en girskifter å forholde seg til, en som skifter mellom navgirene bak. Da er det mindre for barna å holde styr på, og umulig å lage "feil" girkombinasjon. Dersom sykkelen kun har ett gir, bør det være ganske lett, så barna kommer opp bakkene.

 4. Velg riktig dekk

  Til hverdags kommer sykkelen sannsynligvis mest til på bli brukt på asfalt eller gode turveier, da er dekk med små og lave knaster mye bedre enn store «offroad»-dekk.

 5. Ikke velg for stor eller liten sykkel til barna

  Sørg for at de yngste barna sitter såpass lavt at de kan ta nedi bakken med beina uten problem. Når barna blir større og håndterer sykkelen godt blir det viktigere å sørge for at sittestillingen gir en god kraftoverføring til pedalene.

  For stor barnesykkel gir for stor avstand mellom sete og styre og en altfor framoverbøyd sittestilling, noe som føles både ubehagelig og utrygt. Mens for liten sykkel gjør at barnet blir sittende for lavt, noe som gjør det tyngre å sykle.

God tur – med eller uten støttehjul! 🚲