Derya Oransj

Ja, du kan nyte livet og spare penger samtidig!

Forbrukerøkonom Derya Incedursun gir deg tips til hvordan du kan opprettholde gode, økonomiske vaner over tid.

Derya Incedursun har bakgrunn som advokat, og jobber nå som forbrukerøkonom i Nordea. Hun er opptatt av å inspirere til kunnskap om personlig økonomi. Vi tok en prat med henne om det å handle brukt, og hvordan man kan opprettholde gode økonomiske vaner over tid.

Rydd boden!

Derya, som selv er aktiv FINN-bruker, mener det kan være mye penger å spare på å handle
brukt:

– Det kan absolutt være mye å spare på å handle brukt! Ting som elektronikk, sportsutstyr og barnevogner er bare noen gode eksempler på dette, sier hun.

Forbrukerøkonomen tror også mange kan ha skatter stuet vekk på loftet:

– I dag har mange en overflod av ting. Møbler, klær, smykker og samleobjekter man har skaffet seg, men som ikke lenger er i daglig bruk. Vurderer du å kaste ting du «er ferdig med» eller ikke ser at har noen verdi, vil jeg anbefale at du heller vurderer å selge dem. Det du anser som unyttig kan være verdifullt for andre. Det er dessuten en flott måte å rydde, og samtidig tjene penger på ting som ellers ville bli kastet.

Slik opprettholder du gode økonomiske vaner over tid:

 1. Skaff deg oversikt

  Først og fremst bør du få oversikt over økonomien din, og ha kontroll på inntektene og utgiftene dine. Du kan begynne med å logge deg inn på mobil- eller nettbanken din og se hva du har brukt penger på det siste året. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hvor pengene dine går, og det blir enklere å se hvor du kan kutte kostnadene. Noen ganger kan det være en ubehagelig opplevelse å se hvor mye unødvendige penger man har brukt, men det kan samtidig motivere deg til å være mer bevisst på pengebruken fremover.

 2. Lag budsjett

  Lag et budsjett som gir deg full oversikt over inntektene og utgiftene dine. Sett opp faste poster for nødvendige utgifter som husleie, mat, regninger og lån. Ha også med en post for sparing. Følg budsjettet nøye og juster det ved behov.

 3. Spar opp en buffer

  Du har sikkert hørt det før – men å ha en buffer er viktig. Dette er penger som settes av til uforutsette utgifter eller situasjoner. Da kan du håndtere uforutsette hendelser uten å måtte ta opp dyre lån eller ty til kredittkort. Prioriter sparing som en fast utgift. Uansett hvor lite beløpet er i begynnelsen er det viktig å komme i gang. Ved å gjøre sparing til en prioritet, vil du gradvis bygge opp en buffer over tid.

 4. Automatisk sparing

  En effektiv måte å spare penger jevnlig, er å sette opp automatisk sparing. Dette kan gjøres ved å opprette en fast overføring til en sparekonto hver måned. På den måten sparer du penger før du får sjansen til å bruke dem, og det blir en rutine som bidrar til økonomisk stabilitet over tid.

 5. Unngå impulskjøp

  Lag handlelister, og forsøk å holde deg til dem når du handler.

 6. Gå gjennom avtaler

  Gå gjennom alle dine finansielle avtaler, som strømavtaler, forsikringsavtaler og lån. Sjekk om du kan få en bedre strøm- eller forsikringsavtale, og om du kan refinansiere lånene dine med lavere renter.

 7. Betal i tide

  Det er også viktig å betale regningene i tide for å unngå gebyrer og unødvendige ekstrakostnader. Sett opp påminnelser eller automatiske betalinger for å sikre at du ikke går glipp av frister.

Tenk langsiktig

Når du sparer er det dessuten viktig å tenke på fremtidig kjøpekraft, mener Derya:

– Å ha sparepengene på en vanlig sparekonto over lang tid kan føre til at pengene dine gradvis
mister verdien på grunn av prisvekst. Vurder derfor spareformer som kan opprettholde en god kjøpekraft over tid.

Høyrentekonto
En høyrentekonto kan være en god måte å få bedre avkastning på sparepengene dine sammenlignet med en vanlig sparekonto. Sjekk ulike banker og finn de beste rentetilbudene.

Bolig
Å kjøpe bolig kan være en form for sparing og investering på lang sikt. Eierskap til bolig kan bidra til økonomisk stabilitet og økonomisk vekst gjennom eiendomsverdien over tid.

Ikke glem pensjonen
Å jobbe for en arbeidsgiver som tilbyr gode pensjonsordninger kan være en smart måte å spare penger på for fremtiden. Pensjonen du får fra arbeidsgiveren din vil være en del av din fremtidige inntekt og kan gi økonomisk trygghet etter pensjonsalderen.

 • FOTO: Nordea

  FOTO: Nordea

Spar penger - nyt livet!

Derya mener det er fullt mulig å nyte livet også når man har en spareplan:

– Du kan absolutt kombinere sparing med å nyte livet. Selvfølgelig vil muligheten til å spare og
nyte livet variere fra person til person, understreker hun.

– Det som er litt viktig, er å unngå å sammenligne seg med andre når det gjelder økonomi og livsstil. Det er alltid noen som har mer økonomisk fleksibilitet enn andre, men det betyr ikke at du ikke kan finne glede og tilfredsstillelse. Å fokusere på hva som virkelig betyr noe for deg og hva som gir deg glede, kan hjelpe deg med å finne en balanse mellom sparing og å nyte livet. Nøkkelen er å være bevisst og ansvarlig med pengene, samtidig som du tillater deg selv å unne deg litt glede og opplevelser.

«Man må ikke spare hver eneste krone og leve et kjedelig liv. Livet handler også om å skape minner og opplevelser. Man må ikke bruke store summer for å nyte livet.»

Forbrukerøkonom Derya Incedursun , Forbrukerøkonom