Derfor er brukte julegaver minst like bra som nye

Derfor er brukte julegaver minst like bra som nye

6 av 10 nordmenn sier i år at de er nøytrale eller positive til å gi bort en brukt gave, mens hele 8 av 10 er nøytrale eller positive til å få en brukt julegave. Å gi brukt til jul er som et Kinderegg - du får tre gevinster på én gang, sier Kathrine Opshaug Bakke fra FINN torget.

Publisert 1. november 2019 kl. 15.28

Interessen for å få brukte julegaver blir større for hvert år som går. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjort for FINN torget. 6 av 10 nordmenn sier i år at de er nøytrale eller positive til å gi bort en brukt gave, mens hele 8 av 10 er nøytrale eller positive til å få en brukt julegave. Det er tydelig at nordmenn har blitt mer opptatt av gjenbruk, også til jul, og at stadig flere av oss er åpne for både å gi og få brukte julegaver, noe som er kjempebra, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør på FINN Torget.

Å gi brukt til jul er jo faktisk litt som et Kinderegg - du får tre gevinster på én gang ved at du kutter kostnader i forbindelse med julehandelen, du kan finne en kjempefin, unik presang og du sparer miljøet. På bruktmarkedene, som FINN, er det nemlig mulig å finne helt unike ting du kanskje ikke finner i butikk. I tillegg kan du kanskje få råd til en gave som ellers hadde vært for dyr. Eksempler på populære julegaver du kan finne brukt til en lavere pris er: iPhone, Lego og byggeklosser, Playstation 4, Sonos eller brukte sportsklær og sko, som for eksempel fra Norrøna eller Bergans.

Les mer om:

Fortell at du ønsker deg brukt

Ifølge Kathrine Opshaug Bakke er det tydelig at det fortsatt er litt tabu å skulle gi bort en brukt gave til noen man er glad i, selv om flesteparten av nordmenn sier de gjerne kunne ønsket seg noe brukt. De siste årene har undersøkelsene våre vist at flere er positive til å få brukte gaver, enn å gi. Dette betyr nok rett og slett at vi må snakke høyere om at vi ønsker oss brukt til jul, for da blir det større aksept for å gi bort brukt også, sier Opshaug Bakke. Trafikken på FINN Torget vokser kontinuerlig, og er et tydelig tegn på at brukt er i vinden, men det betyr ikke at vi kan “hvile på laurbærene” riktig enda. Ønsket vårt er jo at alle nordmenn skal få forståelse for at brukt og brukte gaver kan være minst like bra som nytt.

-Et enormt forbruk

Også leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, har tidligere oppfordret flere til å gi brukt til jul, og, mener julen kan være en positiv anledning til å lære barna om verdien av gjenbruk. Vi nordmenn har et enormt forbruk. Hvis alle hadde levd som oss, hadde vi trengt nesten tre jordkloder. Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de enkleste måtene å kutte egne utslipp på, og det er det lurt å snakke med barna om. Fortell barna at det å gi bort brukte gaver ikke handler om at man er mindre glad i personen man gir gaven til, bare fordi den er brukt. Og det samme gjelder motsatt vei. Forklar barna at de ikke er mindre verdsatt hvis de får gaver som er brukte. Kanskje dere kan gjøre det til en fin ting sammen? Gå gjennom de gamle lekene og se om det er noe som kan gis videre, har hun tidligere uttalt.

Andre tips til fine, brukte julegaver fra FINN Torget er for eksempel:

(*FINN Torgets bruktjulegave-undersøkelse 2019 er gjennomført av Opinion blant et representativt utvalg på 1000 personer)