
Bildegalleri
Vintage kokebøker – 1930–1960: CAP-bøkene, konservering og mer
Til salgs
100 kr
Beskrivelse av varen
Tilstand: Pent brukt - I god stand
Denne samleannonsen omfatter et utvalg kokebøker, husholdningsbøker og illustrerte mat- og oppskriftshefter fra 1930-årene til 1970-tallet. Flere av bøkene er førsteutgaver eller tidlige opplag, og mange har bevart sine originale omslag og tidsriktige illustrasjoner. Stand er beskrevet under hver enkelt bok. Perfekt både for samlere, historisk interesserte og alle som liker autentiske matbøker fra en tid da oppskrifter ble formidlet med stor omhu og tydelig faglighet.
Hva skal vi ha til middag? (Gyldendals lille kokebok, 1968)
Retro kokebok i Gyldendals “Fakkel-bok”-serie.
Andre opplag 1968 (første opplag 1964).
Format 12 × 19 cm. Innbundet.
Boken er i meget bra stand og fremstår hel, ren og pent bevart.
Innholdet dekker alt fra supper, sauser og fisk til kjøttretter, gryteretter, desserter, baking, hermetisering og varm/kald mat. Klassisk norsk hverdagsmat presentert i ekte 60-talls stil.
Pris: 90 kr
Mina Thiis – Saft og sylt! (4. opplag, 1947) – innbundet
Innbundet kokebok fra 1947 i meget bra stand. Originalt vareomslag følger med – dette er slitt, men selve boken er nærmest som ny for alderen. Klassisk og ettertraktet tittel i serien Mina Thiis: Kokebok.
Boken dekker alt fra konservering av frukt og grønnsaker til vinlegging og likører, og er et godt tidsbilde på tradisjonell norsk matauk og husstell.
Detaljer:
• Utgivelse: N. W. Damm & Søn, Oslo
• 4. opplag, 1947
• Innbundet, ca. 13 × 20 cm
• 128 sider
• Stand: Bok meget pen – vareomslag slitt (se bilder)
Innhold:
– Forberedelser
– Konservering av frukt
– Konservering av grønnsaker
– Vinlegging
– Bowles, cocktails, likører m.m.
Pris: 120 kr
Mat som smaker – Schibsted (1971). Innbundet kokebok
Klassisk kokebok fra Schibsted, Mat som smaker, første halvdel av 1970-tallet. En rikholdig og lettbrukt kokebok med tidstypiske bilder og et stort utvalg oppskrifter til både hverdag og fest.
Detaljer:
– Utgivelse: Schibsted, 1971
– Innbundet utgave med vareomslag
– Format ca. 20 x 27 cm
– 176 sider
– Stand: Boken i bra stand. Omslaget har slitasje (rifter og brukspor), se bilder.
Innhold (utdrag):
– Godt å vite
– Forretter
– Cocktailtilbehør og dip
– Canapéer, langegger og smørbrødretter
– Eggretter
– Diverse varme småretter
– Retter med sild, fisk, kjøtt og grønnsaker
– Sauser
– Desserter og osteformer
– Drikker
– Menyforslag
Pris: 60 kr
G. R. Ferlenius / Johannes Thorsrud – Frukt og bærhagen (CAP-bøkene)
Håndbok for amatører – J.W. Cappelens Forlag
Fin innbundet utgave av den klassiske hageboken om frukt- og bærdyrking. Norsk utgave ved Johannes Thorsrud, illustrert av Sven Ekblom og Dagny Tande Lid. En praktisk og oversiktlig håndbok med gjennomgang av planting, gjødsling, beskjæring, sykdommer, pollinering, høsting og lagring.
Format: ca. 13 x 20 cm
Omfang: 96 sider
Tilstand: I fin stand. Aldersrelatert slitasje på omslaget, men selve boken er pen og hel.
Pris: 90 kr
Kakeboka – CAP-bøkene – 500 gode oppskrifter (1953) – Meget bra stand
Selges: Kakeboka fra CAP-serien, J. W. Cappelens Forlag.
3. opplag, 1953.
127 sider. Innbundet, i meget bra stand. Normal aldersslitasje på omslag/spesialbind, men hel og pen bok.
Dette er den klassiske kakeboka med hele 500 oppskrifter på kaker av alle slag – småkaker, formkaker, festkaker, kaffebrød, desserter og mye mer. Illustrert i farger og sort/hvitt. En svært populær utgivelse i sin tid og fortsatt en flott og nyttig bok for den som liker tradisjonsbakst.
Format: ca. 15 x 21 cm
Tilstand: Meget bra (se bilder)
Pris: 120 kr
Fransk landkøkken – Elizabeth David (1958/1960-tallet)
Dansk utgave – klassisk kokebok om fransk landmat
Paperback, 13 x 20 cm, 212 sider. Boken er i god stand med normal alderpatina.
Elizabeth David regnes som en av de mest innflytelsesrike kokebokforfatterne i Europa. Fransk landkøkken er hennes hyllest til tradisjonell, rustikk fransk mat – fra supper og fisk til kjøttretter, desserter, sauser og marmelader. Dansk oversettelse ved Henrik Larsen.
Utgitt av Hans Reitzels Forlag. Trykt i Danmark.
Pris: 80 kr.
Smørbrød og småretter (1956) – Husmorens nye håndbøker nr. 3 – 95 sider
Fin og sjelden kokebok fra Husmorens nye håndbøker, utgitt av N. W. Damm & Søn i 1956. Dette er nr. 3 i serien og inneholder et bredt utvalg klassiske oppskrifter på både kalde og varme smørbrød, småretter, pinne mat, omeletter, fylt pannekake, fisk, grønnsaker og en rekke enkle og raske retter for både hverdag og fest.
Boken er paperback, 13,5 x 20,5 cm, og har et meget pent omslag. Noen sider er litt skjoldete (se bilder), men helhetsinntrykket er fortsatt godt.
Innhold (utdrag):
• Små kalde og varme smakebiter
• Store festlige smørbrød
• Kalde og varme smørbrød til hverdags og fest
• Mettende nistesmørbrød
• Ekte danske smørbrød
• Smørbrødlagekaker
• Kald og varm “pinnemat”
• Egg i saus og egg i form
• Omeletter, spaghetti og ris
• Sild, ansjos, skalldyr, fisk
• Grønnsaker, poteter, frukt
• Pølse, flesk, farse, kjøtt, nyre
• Alfabetisk register
Stand:
Front og omslag svært pene. Innvendig noen sider med svake skjolder, ellers god stand for alder.
Pris: 70 kr
Nytt på kakefatet – CAP-bøkene (1954) – 88 sider – meget pen stand
Fin, tidstypisk bakstbok fra CAP-serien, utgitt av J.W. Cappelens Forlag i 1954.
Boken inneholder rundt 150 fristende oppskrifter på kaker, småkaker, fylte kaker, hvetebakst, utenlandske spesialiteter m.m. Rikt illustrert med både fargeplansjer og s/h-bilder.
Detaljer:
– Utgivelse: 1954
– Forlag: J.W. Cappelens Forlag
– Serie: CAP-bøkene
– Sidetall: 88 sider
– Innbundet
– Format: ca. 13,5 × 20 cm
– Tilstand: Meget bra. Omslag og perm med normal, lett alderstypisk slitasje (se bilder). Innmaten svært pen.
Innhold (utdrag):
– Hva skal jeg traktere med?
– Hvetebrød
– Myke kaker
– Småkaker
– Små fylte kaker
– Fylte kaker og bløtkaker
– Glasurer og kremer
– Utenlandske spesialiteter
– Bak uten ovn
– Om baksten, deiger, marengs, vannbakels
– Steking, steketabeller
– Oppbevaring av bakverk og frysing
En flott bok for både samlere og de som liker eldre bakst- og kokebøker.
Pris: 90 kr
GRØNNSAKRETTER – CAP-bøkene – J.W. Cappelens Forlag (1956)
86 sider – innbundet – god stand, men med knekk i omslag bak (se bilder)
Fin og oversiktlig CAP-bok med gode, lettlagede grønnsaksoppskrifter av mange slag. Illustrert med s/h-bilder og fargeplansjer. Norsk utgave ved Juliane Solbraa-Bay.
Innhold (utvalg):
• Hvorfor bør man spise grønnsaker?
• Salater og andre kalde retter
• Kokte og stuede grønnsaker
• Stekte grønnsaker, grønnsaksbiff m.v.
• Puddinger, gratenger, gryter og paier
• Potetretter
• Supper
• Smørbrød
• Drikker
• Tabel over koketid o.l. for vanlige grønnsaker
86 sider
Tilstand:
Boken er i god stand. Omslag har en tydelig “knekk” på innsiden bak, men ellers hel og pen. Se bilder for detaljer.
Pris: 90 kroner
SMØRBRØDBOKA – CAP-bøkene – J.W. Cappelens Forlag (1954)
96 sider – innbundet – i bra stand (se bilder)
Klassisk smørbrødbok fra CAP-serien, med rundt 250 oppskrifter på svenske smörgåsar, danske smørbrød, sandwiches, ostekjeks, kalde og varme leskedrikker m.m. Norsk utgave ved Anna Kirste. Boken er kjent for sine tydelige inndelinger og enkle, tidsriktige oppskrifter.
Innhold (utvalg):
• Forskjellige smørbrødtyper
• Smørbrødets sammensetning
• Kalde smørbrød
• Smørbrød i nistepakken / på skole / arbeid / tur
• Varme smørbrød
• Spesialsmørbrød
• Smørbrødfatet
• Pinnemat–snacks
• Ostebrett
• Drikker
96 sider
Tilstand:
Boken er i bra stand (++). Noe alderspreg som normalt for serien, men hel og pen. Ryggen og permer i god stand. Se bilder for inntrykk.
Pris: 90 kroner
Desserter fra mange land – CAP-bøkene (J.W. Cappelens Forlag, 1953)
128 sider. 2. opplag.
Over 500 oppskrifter på desserter fra mange land. Rikt illustrert med både foto og tegninger. Boken er i god stand, men har én produksjonsfeil: en side ble ikke kuttet riktig i trykken, og siden stikker derfor litt utenfor og har et brett. Ellers pen og hel.
Pris: 80 kr
Hem-konservering (Göteborgs Litografiska A.B., 1935)
136 sider – 15,5 × 22 cm – Svensk – Meget bra stand
Beskrivelse:
Original utgave av den klassiske svenske håndboken om konservering av bær, frukt og grønnsaker. Utarbeidet av skolekjøkkenlærerinner og brukt som fagbok i husholdningsskoler på 1930-tallet. Boken gir en detaljert og praktisk gjennomgang av hermetisering, sylting, safting og oppbevaring, med tabeller for grader og steriliseringstider og en omfattende råvareoversikt.
Eksemplaret er uvanlig pent for alderen. Omslag og rygg er i meget bra stand, sidene jevne og rene. En sjelden 90 år gammel kjøkkenbok bevart langt over normalt bruksnivå. Et flott objekt for samlere av retro matlitteratur, husmorbøker og nordisk kjøkkenhistorie.
Prisforslag: 500 kr eller bud
Plan i kosten – Marit Eggen Øgrim (1956)
Utgiver: Landsforeningen for kosthold og helse
Omfang: 118 sider
Format: 15 x 21,5 cm
Innbinding: Halvbind med illustrert forside
Tilstand:
Boken har slitasje i omslagshjørner og ryggparti. Det finnes flere understrekninger i teksten, men boken er komplett og i generelt brukbar stand.
Kort beskrivelse:
En sjelden og klassisk norsk kostholds- og husholdningsbok fra 1956, skrevet av Marit Eggen Øgrim. Boken var et viktig oppslagsverk i sin tid, utgitt av Landsforeningen for kosthold og helse. Inneholder råd om ernæring, måltidsplanlegging og praktiske tips for husmødre i etterkrigstiden. Illustrert av Søren Sommer Hobh og med omslag av George Schumann.
Pris: 50 kroner
HAKONS KOKBOK – 1938
104 sider | Svensk | 15,5 × 22 cm | Meget god stand
Original svensk kokebok fra 1938, utgitt av Esselte Reklam / Wezäta–Göteborgslitografen A.-B., Göteborg. Boken er gjennomillustrert og utarbeidet av H.M. Konungens köksmästare Monsieur Paul Arbin, i samarbeid med Anna Schenström og Estrid Bill.
En særegen historisk kokebok – både som tidsdokument og som praktisk oppskriftsbok. Format, typografi og illustrasjoner er klassiske 30-tall, og boken inneholder en rekke oppskrifter som spenner fra hverdagsmat til retter “passende for kungens smak”.
Stand: Eksemplaret er i meget god stand, uten større skader. Omslagene er pene for alderen, og innholdet er rent og ryddig.
Pris: 150 kr
Sender gjerne med FiksFerdig eller annen måte vi blir enige om. Men ta gjerne kontakt
kokebok, kokebøker, husmor, husmorbøker, matbok, matbøker, oppskrifter, historiske kokebøker, CAP-bøkene, smørbrødbok, desserter, konservering, hjemmekonservering, svensk kokebok, norsk kokebok, 1950-tallet mat, 1930-tallet mat, retro kjøkken, vintage kokebok, matkultur, mattradisjon
Brukerprofil
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 7.12.2025 kl. 21:42 ・ FINN-kode: 440918584
