Bildegalleri

Solgt

Idylliske Melsombu i Telemark. Unik fritidseiendom med velholdte bygninger, eget kapell og oppdemmet fiskevann.

Kart med kartnålSvartdalsvegen 610, 3841 Flatdal
Prisantydning19 950 000 kr
Omkostninger
438 069 kr
Totalpris
20 388 069 kr
Kommunale avg.
4 386 kr per år
Formuesverdi
1 027 224 kr
Verditakst
22 000 000 kr
Prisstatistikk

Nøkkelinfo

Beliggenhet
På fjellet
Boligtype
Annet fritid
Eieform
Eier (Selveier)
Primærrom
241 m²
Tomteareal
983 000 m² (eiet)
Byggeår
1942
Rom
14
Sengeplasser
32
Energimerking
G - Oransje

Les mer om bruksareal her

Fasiliteter

Balkong/Terrasse
Peis/Ildsted
Ingen gjenboere
Rolig
Delvis møblert
Fiskemulighet
Bademulighet
Innlagt vann
Innlagt strøm
Turterreng
Garasje/P-plass
Utsikt
Bilvei frem

Om eiendommen

Velkommen

Velkommen til vakre Melsombu - stedet for de store naturopplevelser. Eiendommen er en stor fritidseiendom med eierskap til et areal på ca. 1 600 daa., et lite stykke Norge. Melsombu er en unik fritidseiendom med velholdte bygninger, eget kapell og oppdemmet fiskevann. Her er det laftet tømmer med solide, utskårne bære- og pyntestolper, tak-utstikk, svalganger og torvtak. Rosemalingen, utskjæringer og dekor er utført av kunstneren Torstein Rønjom (1908-1969), og bygningsmassen er solid og velholdt. Melsombu har totalt 30 sengeplasser og blant annet en låve hvor det kan dekkes til lag for inntil 50 personer. Eiendommen er på totalt ca. 1 600 daa., herav 365 daa. heleid teig rundt tunet og resterende i et sameie på 50 %. av ca. 1.235 daa. Eiendommen ligger i vakker Telemarksnatur fra ca. 740 - 1000 moh. Det er rikelig med turstier inn i et verneområde hvor man kan finne multemyrer og unike utsiktspunkter. Et supert familiested for den turglade til fots, sykkel og ski.

Kort fortalt
- Vakre Melsombu i Seljord kommune.
- Fritidseiendom/landbrukseiendom
uten boplikt.
- Solide og velholdte bygninger.
- Oppgradert og modernisert i ny tid.
- Nasjonalromantisk, norsk trearkitektur.
- Laftet tømmer, utskjæringer og torvtak.
- Eget kapell, vigslet av biskop Støylen.
- Unik rosemaling av Torstein Rønjom.
- Privat bomvei fører helt frem til tunet.
- Høyt og solrikt med fantastisk utsikt.
- Oppdemmet tjern med småørret.
- Mulighet for elg, hjorte- og småviltjakt.
- Totalt 30 overnattingsplasser.
- Låve kan dekkes for inntil 50 personer.
- Privat vannforsyning med borebrønn.
- Mobilt bredbånd med internett.

Beliggenhet

Melsombu ligger høyt og solrikt med nydelig utsikt mot fjellheimen i syd. Eiendommene ligger øverst i Svartdal, Minnesjorddalen i Seljord kommune. Melsombu ligger alene i dalen uten nære naboer, med usjenert beliggenhet og med utsikt mot syd over fjellet Skorve (1370 moh.). Tunet ligger ca. 750 moh., ca. 7 km fra E134. Fra Oslo er det ca. 165 km, fra Drammen ca. 125 km over Kongsberg (84 km) og Notodden (32 km.). Det er ca. 18 min. kjøretur til nærbutikken Joker Flatdal. Bygdene Flatdal og Seljord er kjent for sin vakre natur og kreative kunstnermiljøer.

Adkomst

Melsombu har enkel adkomst med bilvei frem til tunet. Melsombu ligger ovenfor gården Nørsteteig. Det er offentlig vei (Svartdalsvegen) fra E134 frem til Nørsteteig og derfra privat vei med bom ca. 800 m.

Tun og utmark

Melsombu kan karakteriseres som en sjelden perle med et idyllisk tun. Fritidsbebyggelsen er bygget opp rundt en tidligere setervoll. Eiendommen ble i sin tid ble kjøpt og opparbeidet (fra tidlig 1940- til 60 tallet) av selgernes far; papirgrosserer Gunnar Melsom. Tunet er bygget opp med nasjonalromantisk norsk trearkitektur. Stedet preges av dekorative snekkerdetaljer på svaler og gavler i gjennomført stil. Her finner man grov hugget naturstein, grønne frodige torv tak i harmoni med rosemaling og ornamentikk - en hyllest til Telemark og nasjonale særtrekk.
Bortsett fra seterbygningene på Skrøyva og Nystaul, er bygningsmassen på Melsombu generelt sett i god stand. Alle bygningene er i laftet tømmer, har en gjennomført stil, og er fint plassert i og rundt tunet. Flere av bygningene er på mange måter spesielle med håndsmidde hengsler og beslag på dører og varelemmer til vinduene på Nystua og Gamlestua. Rønjom har dekorert flere av bygningene, inkludert kapellet, med både maling og treskurd av stolper og listverk. Denne stilen er gjennomgående for hele bygningsmassen.
Bygningene består av Nystua med et bruksareal på ca. 212 kvm, Gamlestua på ca. 61 kvm og en låve på totalt 204 kvm - hvor andre etasje kan dekkes til lag for 50 personer. Videre er det Stabbur/loft på ca. 40 kvm, Stabbur på ca. 16 kvm og Seterbua med en grunnflate på ca. 24 kvm. Seterbua er restaurert i nyere tid og sto ferdig i 2016. Ellers er det Hundehus, Parafin-hus, Kokebua på ca. 7 kvm, Båthuset med en grunnflate på ca. 34 kvm og Kvernhuset med en grunnflate på ca. 6 kvm. Det er registrert 9 bygninger på eiendommen. Noen av de minste bygningene er ikke registrert med eget bygningsnummer men bygningene fremkommer på offentlig kart. Melsombu har totalt 30 - 34 sengeplasser hvorav 14 i Nystua, 8 i Gamlestua, 4 på Stabburet/loftet, 2 på Stabburet, 4 i Seterbua og 2 på låven.

I tillegg kommer Seterbua på Skrøyva Søndre, Sommerfjøset på Skrøyva (50%), Seterbua på Nystaul Nordre og ikke minst Svartdal kapell. Det er registrert 15 da. innmarksbeite på eiendommen, og dette arealet ligger i området rundt tunet og bygningene. Arealet fremstår som velstelt og blir beitet ned av sau. På vestsiden av tunet er det demmet opp et tjern hvor det er småørret. Herfra sildrer det rent fjellvann i bekken mellom tunet og Kvernhuset. Melsombu ligger i usjenert, idyllisk, norsk natur med sydvendt og fantastisk utsikt over mot fjellet Skorve.

Melsombu er registrert som en landbrukseiendom og er konsesjonspliktig, men den faller utenfor prisregulering. Det er heller ingen registrerte boliger med boplikt. Eiendommene eies av Sameiet Melsombu med 4 sameiere med ¼-del hver. Den ene av sameieren er gitt fullmakt for salg av de 3 øvrige sameierne.

Fritidseiendommen Melsombu gnr. 73 bnr. 7, Minnesjord Nordre ligger i Seljord kommune og har adresse: Svartdalsvegen 610, 3841 Flatdal. Til eiendommen tilkommer Svartdal Kapell med eget gnr. 73 bnr. 22, "Karlstaul", også kalt "Kirketeigen" . Adressen til det private tømmer-kapellet "Kirketeigen" er: Svartdalsvegen 601. Tomten rundt kapellet er ca. 3, 2 daa. I tillegg tilkommer en halvpart av fjellområde (gnr./bnr. 73/7) som Melsombu eier i et sameie med gnr./bnr. 73/5 og gnr./bnr. 73/11. I dette sameiet har gnr./bnr. 73/7 full eiendom rundt løene (gamle seterbygninger) Skrøyva Søndre og Nystaul Nordre. Samlet areal inklusiv fjellsameiet er ca. 1600 daa. Herav er eiertomten med fritidsbebyggelsen ca. 340 daa med en skogandel på ca. 230 daa. Fjellområdet, opp mot ca. 1 000 moh., er på 1.234 daa. Lengst nord på eiendommen inngår eiendommen i et landskapsvernområde. (Brattefjell / Vindeggen landskapsvernområde). Tunet har grusveier og gress på vollen. Rundt kapellet er det gressvoll innrammet med skigard rundt begge de bebygde tomtene. På utsiden av gjerdene kan man tidvis se beitende sau. Ellers er det naturtomt og skog opp mot fjelleiendommene. Fint turterreng med markblomster, sopp og bær. Om vinteren går det oppkjørt skispor innover dalen og fjellet.

Jakt

Eiendommen har gode biotoper for småviltjakt på hare, rådyr, skogsfugl og med innslag av rype. Melsombu har tellende areal for jakt på elg (Svartdal Austre jaktlag) og hjort (inngår i Flatdal storvald). Det er mulig å få kjøpt fellingsløyver for villreinjakt i Brattefjell Vindeggen området eller på Hardangervidda, som har nord Europas største villreinstamme.

Innhold og standard

Eiendommen inneholder følgende bygninger;
-Stor fritidsbolig Nystua som er hovedbygningen på tunet,
- Fritidsbolig Gamlestua
- Nyrestaurerte Seterbua, sovebu
- Sjarmerende laftet tømmerlåve
- Privat vigslet kapell.
- Loft, bur, koke-bu, båthus, kvernhus og stølsbuer inne på fjelleiendommen

NYSTUA (p-rom 182 m2)
Kjeller: Kjellerrom /teknisk rom og frostfritt rom.
1. etasje: Gang/hall/trapp, kjøkken, spiskammer, stue, bad, wc, badstue og 4 soverom.
2 etasje: Gang m/trapp og 2 soverom.
Annet: Uisolert skistall m/utvendig adkomst.

Nystua har et tak-overbygd inngangsparti, overbygde svalganger på tilbygg mot vest på ca. 7 m2 i 1.etg. og takoverbygde svalganger på til sammen ca. 7 m2 med adkomst fra hvert av soverommene i 2.etg. Dessuten har storstuen utgang til en åpen, sydvendt terrasse på ca. 24 kvm med nydelig utsikt mot Skorve og fjellheimen.

Entré/gang
Inngangspartiet er tak-overbygd, og innenfor hoveddøren venter en romslig hall med laftede tømmervegger, skifergulv med varme og en parafinbrenner i nisje. En tretrapp fører opp til andre etasje og en ned i kjelleren. Hallen er representativ, og gir en aldri så liten smakebit på det gjennomførte, håndverksmessige arbeidet som preger de øvrige rommene.

Kjøkken og spiskammer
Kjøkkenet har enkel, men solid innredning i god kvalitet. Opprinnelig innredning, oppgradert i 1988, med malt og patinert heltre skrog, skuffer og dører. Benkeplaten er også i heltre med rustfritt benkebeslag. Kjøkkenet har en gammel vedfyrt komfyr, komfyr med keramisk platetopp og integrert oppvaskmaskin (ny 2019). Gulvet er malt furu, og i det ene hjørnet er det hyggelig spiseplass. Vegg-i-vegg med kjøkkenet er det spiskammer med kjøl/frys skap.

Stue
Storstua har god plass for sittegrupper og langbord - og med åpen peis og etasjeovn blir det hele både lunt og koselig. Gavlveggen i stuen er murt, pusset og hvitmalt med innfelt naturstein, og den åpne peisen er delvis integrert i veggen. Det samme er nisjer til ved på hver side av peisen.

Stuen har solide tømmervegger, skråtak og synlige åser. Sydvendt karnapp har et svært spesielt, rosemalt kistetak, utført og signert av Torstein Rønjom. Brede vindusflater fyller stuen med naturlig lys, og det er utgang til sydvendt terrasse med nydelig utsikt mot fjellheimen.

Dusjbad/wc/badstue
Nystua har dusjbad, wc-rom og badstue. Alle rommene ligger i første etasje, hvorav badet har flislagt gulv med varme, beiset, panelte vegger, håndvask nedfelt i enkel innredning og en dusjløsning. Wc-rommet har flislagt gulv, malt panel og vindu. Badstuen har tømmervegger og vedfyrt badstueovn. Det er egen utgang fra liten gang utenfor badstue og WC-rom.

Soverom og garderobe
Nystua har hele seks soverom, fire i første etasje og to i andre etasje. Alle rommene har håndvask. Hoved- soverommet ligger i første etasje, har himmelseng og både åpen peis og vedovn. Her er det godt med skapplass.
I tillegg er det 2 små køyeværelser med skap og et soverom (pikeværelset) innenfor kjøkkenet som har rosemalt køyeseng og kommode. I andre etasje har begge de romslige soverommene utgang til svalgang, og ett av rommene har peisovn. Her er det knagger og kommoder til oppbevaring.
Det er godt med oppbevaringsplass i kjelleren og i en uisolert skistall med utvendig adkomst.

GAMLESTUA på Melsombu (P-rom 61 m2)
Gamlestua er den opprinnelige seterbygningen på Melsombu - en praktfull og spesiell tømmerbygning med kraftige, utskårne bærestolper langs svalgangen og plassbygget interiør med rosemaling. Gamlestua har alt på en flate og et bruksareal på ca. 61 kvm. Kjøkkenet er oppgradert og det ble utvidet med bad og WC i 2002.

Bygningen inneholder fire rom. To store rom i gammel del, kalt "Mannheimen" og "Kvinneheimen", samt kjøkken og bad med eget WC-rom i tilbygg. Det er innlagt vann og varmtvannsbereder er på 200 liter. Elanlegget har automatsikringer, og det varmes opp med åpen peis, vedovn, parafinbrenner og panelovner. I tillegg er det gulvvarme på badet.

SVARTDAL KAPELL (Gr. fl. 72 m2)
Svartdal kapell er en svært sjelden og utrolig vakker bygning, innvendig som utvendig, og bør rett og slett oppleves! Kapellet er bygget som en kopi av Eidsborg stavkirke og ble vigslet av biskop Kaare Støylen den 29.08.1959. Dette er en privat kirke som har blitt brukt av bygdefolket og Melsom-familien ved ulike anledninger. Bygningen er etter forholdene godt vedlikeholdt og i god stand.

Kapellet har en grunnflate på ca. 72 m2, og inneholder kirkeskip m/galleri, sakristi og svalganger på tre sider rundt skipet. Det er utstrakt bruk av ornamentering, dekor og utskjæringer i treverk, blant annet av prekestol og altertavle. Kapellet har blyglassvinduer med dekor, samt rosemaling på vegger og himling av Torstein Rønjom. Det opplyses å være plass til 70 personer i skip og galleri, inkludert ståplasser.

Eiendommen med skog er på ca. 365 daa.
Utmarksområde i sameie 50 % av ca. 1 230 daa. Til sammen ca. 1 600 daa. Melsombu er en unik eiendom i vakker telemarksnatur fra ca. 740 - 1000 moh.

Vinteridyll med oppkjørt skispor innover dalen og fjellet.

Oppvarming, piper og ildsteder

Nystua varmes opp med stedvis panelovner, samt gulvvarme i hallen og på badet. I første etasje suppleres det med parafinbrenner i hallen, åpen peis og etasjeovn i stuen, vedkomfyr på kjøkkenet, samt åpen peis og vedovn i hovedsoverommet. I andre etasje er det vedovn i gangen og peisovn på ett av soverommene. I tillegg er det vedfyrt badstueovn. Nystua har 4 pipeløp. Det er en nedgravd parafintank på 1200 liter som er koblet til parafinkaminene. Eier opplyser at det med enkle justeringer av parafinbrenneren kan brukes bio-olje i fyringsanlegget. Det er utført feietilsyn i år 2020, hvor alt ble funnet ok.

Reguleringsforhold

Eiendommen ligger i et område som i kommuneplanens arealdel er definert til landbruks, natur og friluftsområde. Delareal 570 378 m Arealbruk LNF-område, Nåværende og Delareal 1 026 311 m
Arealbruk Båndlegging etter lov om naturvern, Nåværende.

Diverse

Vei, vann og avløp
Denne salgsoppgaveteksten vises ikke på nettportaler
Veien fra Nørsteteig til grensen der landskapsvernområdet starter - ca. 2 km - er et vegsameie med flere eiere/brukere. Sommervei med grus - snøscooter fra Nørsteteig på vinterstid, med mindre man velger å få det brøytet frem. Det er privat vannforsyning med borebrønn, pumpe og trykktank. Det er innlagt vann i både Nystua og Gamlestua. Pumpen er plassert i kjeller i Nystua med Elvestadledning opp til Gamlestua. Det er varmekabel på vannledning fra borebrønn og til Nystua. Nystua har privat avløpsanlegg fra ca. 2000 med 3-kamret slamavskiller i glassfiber, antatt på 6 kubikkmeter med infiltrasjonsgrøft. Gamlestua har eget privat avløpsanlegg fra 2002 med 3- kamret slamavskiller i glassfiber på 4 kubikkmeter og infiltrasjonsgrøft. Begge anlegg fungerer problemfritt. Eiendommen har strøm til de viktigste bygningene, vann fra eget borehull (pumpe skiftet i 2007) og avløp til 2 private slamavskillere med spredegrøfter til terreng.
Det er etablert ny el- hovedtavle i år 2020. Ellers er det åpent elanlegg, oppgradert med automatsikringer, overspenningsvern og strømmåler med automatisk avlesning. Dessuten er det installert mobilt bredbånd med internett via TP-link router.

Da det ikke er ajourført målebrev for eiendommen, er oppgitte areal kun å betrakte som et omtrentlig areal, og hverken selger eller oppdragstaker kan innestå for at dette er korrekt. Oppgitte arealer er innhentet fra kommune og takstmann.
Vasking og rydding: Eiendommen selges slik den fremstår ved visning. Nystua og Gamlestua overtas ryddet og rengjort, øvrige bygninger og utearealer overtas som det fremstår ved visning og vil ikke bli ytterligere ryddet eller rengjort.
Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det hun ønsker av løsøre og tilbehør.
I forbindelse med salg av denne type eiendom er det ofte naturlig at også en del av tilbehøret som ikke er en del av den faste eiendommen, overdras til ny eier. Det kan være seg privat løsøre eller gjenstander som ikke er tilpasset/tilknyttet den faste eiendommen på en slik måte at det er å regne som tilbehør iht. avhendingsloven. Dette kan omfatte husgeråd og en del antikviteter, verktøy, maskiner, redskap og enkeltgjenstander.
Selger har utarbeidet en oversikt over hva slags løsøre, antikviteter mm. som kan tenkes overdratt etter nærmere avtale.
Alle gjenstander vil i så fall overtas i den stand de er. Konferer med eiendomsmegler.
Ved kjøp av eiendom hvor den totale kjøpesummen omfatter eiendommens tilbehør som ikke er en del av den faste eiendommen, vil dette spesifiseres i egne kjøpekontrakter. Verdisettingen avtales mellom partene og skal beregnes på antatt normale markedsverdier og evnt. takstverdier. Verdien av eiendommens tilbehør er ikke inkludert i prisantydningen.

Odel - Konsesjon

Eiendommen er odelsfri. Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen har ingen egenandel. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og omkostninger skal være innbetalt til meglers klientkonto før overtagelse. 10 % av kjøpesummen forutsettes innbetalt som forskudd ved underskrift av kjøpekontrakt. Forskuddsbeløpet må være fri kapital, dvs. at det til innbetaling av forskuddsbeløpet fra långiver ikke må være knyttet vilkår som medfører at selger ikke kan disponere beløpet Forskuddsbeløpet blir stående på meglers klientkonto frem til beløpet kan disponeres av selger i.h.h.t. rundskriv fra Finanstilsynet nr. 7/2014 punkt 3.3 3. ledd. Selger opptjener renter på beløpet fra kontraktsdato. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg, må det tas forbehold om dette i budet.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget eller til faksnr. 69 10 17 81. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett hvor legitimasjon og signatur bekreftes ved å benytte e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt.
Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.
Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.
Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser anbefales derfor å ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis.
Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Solgt 'som den er'

Eiendommen selges i den forfatning den er under visning. Salget følger Avhendingsloven § 3-9: Endå eigedomen er selt 'som han er' eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut i frå kjøpesummen og tilhøva ellers. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. Kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene, dersom man ikke reserverer seg mot avhl. § 3-9 ved budgiving.

Opplysninger om innvendige arealstørrelser i salgsoppgaven er hentet fra takst på eiendommen. Opplysninger i salgsoppgaven er godkjent av selger.

Salgsoppgaven beskriver vesentlig og lovpålagt informasjon om eiendommen

Se komplett salgsoppgave

Beliggenhet

kart

Annonseinformasjon

FINN-kode187988641
Sist endret17. sep. 2021 14:58
Referanse38200018

Rapporter annonse

Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.